Araştırma Detayları ve Bulguları
Sinir sistemi merkezli teknolojiyle geliştirilen biyonik bacaklar, kas bağlarıyla iletişim kurarak ampute bireylerin doğal yürüme hızını geri kazanmalarına olanak sağlıyor. Nature Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, dizden aşağısı ampute edilmiş 14 kişinin katılımıyla bir çalışma yaptı.
Biyonik Bacak Kullanıcıları Yüzde 41 Daha Hızlı Hareket Etti
Araştırmada, bu katılımcılardan yedisi nöroprotez teknolojisiyle geliştirilen biyonik bacak taktı, diğer yedi kişiye ise standart uygulama yapıldı. Sonuçlara göre, biyonik bacak kullanan grup, diğer gruba göre yüzde 41 daha hızlı hareket etti. Dans ederken ve koşarken de sorunsuz hareket edebilen biyonik bacak kullanıcıları, normal yürüme hızlarına geri dönebildi.
Protez Bacaklar, Kaslara Yerleştirilen Sensörlerle Kontrol Ediliyor
Araştırmada, biyonik bacaklara kas içine yerleştirilen sensörler aracılığıyla hareket kabiliyeti kazandırıldı. Bu sensörler, proteze ayak bileğini ne kadar bükeceğini ve yürürken ne kadar güç harcayacağını hesaplayarak kullanıcıya yardımcı oluyor. Zihinde zamanla alışkanlık kazanan ampute bireyler, bu sayede “doğal ve normal” hızda yürüyebiliyor.
Önemli Değerlendirme
Araştırma sonuçlarını “mucizevi” olarak değerlendiren Hugh Herr, çalışmanın protez yapımını gelecekte önemli ölçüde etkileyebileceğini belirtti. Biyonik bacaklar, sinir sistemiyle iletişim kurarak ampute bireylerin yaşam kalitesini artırırken, onlara doğal yürüme deneyimini geri kazandırıyor.