Copyright © 2024 Tüm hakları Oraya Gidilir 'de saklıdır.

Oraya Gidilir Seyahat Rehberiniz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Magazin
  4. »
  5. Şanlıurfa’daki Göbeklitepe Görkemli Geçmişini Sürdürüyor

Şanlıurfa’daki Göbeklitepe Görkemli Geçmişini Sürdürüyor

haberci -
48 0

Heykelle Başlayan Keşif ve UNESCO Onayı

Şanlıurfa’da Örencik Mahallesi yakınlarında 1963 yılında yapılan yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe, en somut bulgularını 1986’da tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu heykelle ortaya çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan izinle 1995 yılında başlayan kazılarda neolitik döneme ait boyları 3 ila 6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü T biçimli dikili taşlar bulundu. Göbeklitepe, 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındı, 1 Temmuz 2018’de ise Bahreyn’de düzenlenen 42’nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

Göbeklitepe’nin Yükselişi ve Ziyaretçi Akını

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesiyle ünü artan Göbeklitepe, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısını giderek artırdı. 2023’te yaşanan deprem ve sel felaketiyle ziyaretçi sayısında düşüş yaşansa da 6 yıl içinde 2 milyon 800 bin kişi Göbeklitepe’yi ziyaret etti.

Geleceğe Yönelik İyimser Bakış

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Göbeklitepe’nin sadece bir ören yeri ve kazı alanı olmadığını vurgulayarak, bölgenin kültür turizmi anlamında lokomotif görevini üstlendiğini belirtti. Aslan, Göbeklitepe’de devam eden kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılın 12 ayı sürdüğünü ifade ederek, geçen yıl dünyanın en eski ve ilk boyalı domuz heykelinin bulunduğunu kaydetti. Aslan, Göbeklitepe’nin gelecek dönemlerde ülkeye büyük bir kültür turizmi potansiyeli sağlayacağını düşündüğünü belirtti.

İlgili Yazılar