Yurt Dışına Kaçırılan Eserlerin Takibi ve İadesi İçin Başarılı Çalışmalar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, yurt dışına kaçırılmış tarihi eserlerin tespiti ve iadesi amacıyla Bakanlık bünyesinde güçlü bir ekip oluşturulduğunu belirtti. Emniyet ve jandarma ile koordineli çalışan ekip, başarılı neticelere imza attı. İnceciköz, Kaçakçılık Şube Müdürlüğü’nün 2018 yılında daire başkanlığı seviyesine getirildiğini…
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, yurt dışına kaçırılmış tarihi eserlerin tespiti ve iadesi amacıyla Bakanlık bünyesinde güçlü bir ekip oluşturulduğunu belirtti. Emniyet ve jandarma ile koordineli çalışan ekip, başarılı neticelere imza attı. İnceciköz, Kaçakçılık Şube Müdürlüğü’nün 2018 yılında daire başkanlığı seviyesine getirildiğini ve yasa dışı yollarla ülkeden çıkarılan eserlerin detaylı takibini yaptıklarını vurguladı.
İnceciköz, protokol imzalanan ülkelerle birlikte kaçırıldığını kanıtladıkları eserleri Türkiye’ye geri getirdiklerini belirtti. 2018 yılından bu yana 7 bin 824 eserin ülkeye iade edildiğini açıkladı. Vatandaşlara yönelik düzenlenen eğitim seminerleri ile eser kaçakçılığının ciddiyeti ve korunması gerekliliği anlatılıyor. Türkiye, eser iadeleri ve kaçakçılıkla mücadele konusunda dünyada rol model haline geldiğini ifade etti.
İnceciköz, Kültür ve Turizm Bakanlığının müzecilik faaliyetlerine odaklandığını belirtti. Ülke genelindeki müze sayısının artırılması ve restorasyon çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Gece müzeciliği uygulamasıyla tarihi ve kültürel alanlarda konuk edilen turist sayısında yüzde 47 artış yaşandığını belirtti. Müze ve ören yerlerinin aydınlatılarak akşam ziyaretlerine olanak sağlandığını söyledi. Bu çalışmaların kültür turizmine hizmet ettiğini ve Anadolu coğrafyasında genişletileceğini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]