Copyright © 2024 Tüm hakları Oraya Gidilir 'de saklıdır.

Oraya Gidilir Seyahat Rehberiniz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. İmalat Sanayi PMI Haziranda 47,9’a Gerileyerek Daralmayı Hızlandırdı

İmalat Sanayi PMI Haziranda 47,9’a Gerileyerek Daralmayı Hızlandırdı

haberci -
26 0

İstihdamda Belirgin Düşüş ve Talep Koşullarında Durgunluk

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) haziran ayında 47,9’a gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret etti. Talep koşulları ise durgun seyrini sürdürdü. İkinci çeyrek dönemin son ayında zayıf talep nedeniyle üretim ve yeni siparişler yavaşlarken istihdam 20 ayın belirgin düşüşünü kaydetti.

Fiyat Enflasyonundaki Düşüş ve Satış Fiyatlarındaki Artış

Fiyat enflasyonundaki düşüş sürerken satış fiyatlarında dört buçuk yılın en düşük artışı gerçekleşti. ÜÇÜNCÜ AYDA DA EŞİK DEĞERİN ALTINDA İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Mayıs’ta kaydedilen 48,4 seviyesinden 47,9’a gerileyerek üst üste üçüncü ayda da eşik değer olan 50’nin altında kaldı.

Üretim ve Yeni Siparişlerde Yavaşlama

İmalat sektöründe faaliyet koşullarında ılımlı daralma görülse de endeks aralık ayından bu yana en düşük değeri aldı. Durgun talep koşulları ikinci çeyreğin sonunda sektör için önemli bir unsur olmayı sürdürdü ve hem yeni siparişler hem de üretimde yavaşlamanın hızlanmasına yol açtı. Üretim alt endeksi 47,2’den haziranda 47,4 seviyesine yükseldi.

İstihdamda Ekim 2022’den Beri En Düşük Seviye

Üreticiler, iş yükünün azalmasıyla istihdamı ve satın alımları haziranda bir önceki aya kıyasla daha belirgin şekilde azalttılar. İstihdam alt endeksi haziranda 48,9’dan 48,5’e gerileyerek Ekim 2022’den bu yana en düşük değeri aldı.

PMI Verilerini Değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Bir süredir devam eden zayıf talep, imalat sektörü istihdam piyasasında daha belirgin hissedilmeye başladı. Türk şirketler ayrılan personelin yerine yenisini almakta isteksizlik davrandı ve böylece istihdam Ekim 2022’den bu yana en büyük azalışı kaydetti” dedi. Harker, “Öte yandan, maliyet enflasyonundaki yavaşlamadan faydalanan şirketler haziran ayında çıktı fiyatlarını hafif şekilde artırabildiler. Bu durumun önümüzdeki aylarda talebe destek sağlamasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

İlgili Yazılar