Erzurum: Tarihin ve Doğanın İç İçe Geçtiği Bir Şehir
Erzurum da Gezilecek Yerler
Erzurum da gezilecek yerler denildiğinde tarihi mekanlar ve doğal güzellikler ön plana çıkıyor. Bir ucu Karadeniz’e bir ucu da Doğu Anadolu bölgesine dayanan Erzurum sahip olduğu kültür ile tüm ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor.
Erzurum dadaşlar diyarı ya da evliyalar beldesi olarak tanınıyor. Tarih boyunca çok önemli siyasi olaylara şahitlik etmesi ve bulunduğu jeopolitik konum açısından en önemli kentlerden birisi olarak nitelendiriliyor. Tarım ve hayvancılık alanımda ülkenin önde gelen şehirlerinden birisi olağan Erzurumda gezilecek yerler listemiz şöyle sıralanıyor;
- Erzurum Kalesi
- Erzurum Saat Kulesi
- Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi
- Resim Heykel Müzesi ve Galerisi
- Ulu Cami
- Üç Kümbetler
- Atatürk Evi Müzesi
- Tarihi Erzurum Evleri
- Yakutiye Medresesi
- Çobandede Köprüsü
- Rüstem Paşa Kervansarayı- Taşhan
- Narman Peri Bacaları
- Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi
- İspir Yedigöller
- Gökküşağı Tepeleri
- Hınıs Kanyonu
- Çoruh Nehri ve Vadisi
- Palandöken
- Balıklı Köyü
Erzurum Kalesi
Erzurum merkezde gezilecek yerler önerilerimize bu şehrin sembolik yapılarından birisi olan Erzurum Kalesiyle başlıyoruz. Erzurum Kalesi roma imparatoru Theodosius tarafından 5. yüzyılda inşa edilmiş. Toplamda 2bin metrekare bir alanda bulunan Erzurum Kalesi aynı zamanda harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor.
Erzurum Kalesi İç Kale ve Dış Kale şeklinde iki bölümden oluşuyor. İç kale bölümü muhafız askerlerin bulunduğu bölüm olarak nitelendiriliyor. Ve bu yapının içerisinde kuzey duvarı bitişiğinde İç Kale Mescidi bulunuyor. Aynı zamanda kırklar Türbesi ve Ali ağa Çeşmesi burada yer alıyor.
Erzurum Kalesi Türk mimarisinin en güzel örneklerinden birisi. Tarihi geçmişine bakıldığında Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslıların güvence merkezi olarak kullanılan bu kale 11. yüzyılda Türklerin eline geçiyor. Ve kale içerisinde Saltukoğulları dönemine ait ilk Türk İslam eserlerinden Kale Mescidi ve Tepsi Minare yer alıyor.
Erzurum Saat Kulesi
Erzurum gezilecek yerler merkez listesinde Erzurum Kalesi’ne gelmişken kale içerisinde bulunan Erzurum Saat Kulesi dikkatleri çekiyor. Bu tarihi eser 12. yüzyılın ortalarında Saltuklu Hükümdarı Ebu’l Kasım tarafından Erzurum Kalesi içine yaptırılıyor.
Erzurum Saat Kulesi’nin bu şehirdeki İslam dönemine ait en eski eser olduğunu biliyor muydunuz?
Erzurum Saat Kulesi Yapımında kırmızı renkli tuğlalar kullanılmış. Bu kule aynı zamanda Tepsi Minare adıyla gözetleme kulesi olarak da kullanılmış. Yuvarlak bir mimariye sahip olan Erzurum Saat Kulesi toplamında 11.5 metre uzunluğundadır.
Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi
Erzurum milli mücadele döneminin en önemli şehirlerinden birisi. Ve bu dönemin en değerli temsilcilerinden o günlere tanıklık eden Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi çok özel bir yere sahip.
Bu bina 1864 yılında Mıgırdiç Sanasaryan inşa edilmiş. Ve o dönemlerde okul olarak kullanılmış. 1924 yılında bir yangın yaşanmış ve bu yangının ardından 1926 yılında güzel sanatlar lisesi olarak hizmet vermeye devam etmiş. Son olarak 1960 yılında Kongre ve Milli Mücadele Müzesi olarak olarak kullanılmaya başlanmış.
Milli mücadelenin dönüm noktası olarak kabul edilen Erzurum Kongresi’nin bu binada yapıldığını biliyor muydunuz?
Erzurum gezilecek tarihi yerler listesinin ilk sırasında yer alan kongre müzesinde Erzurum kongresine katılan 53 delegenin isimlerinin yazılı olduğu mermer plakalar bulunuyor. Milli mücadele döneminin ruhunu derinden yaşayacağınız bu müzede çok özel anlara tanıklık edebilirsiniz.
Resim Heykel Müzesi ve Galerisi
Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi içerisinde Atatürk Resim Heykel Müzesi ve Galerisi bulunuyor. Erzurum’un en güçlü tarihi yapılarını iç içe olan bu iki destinasyon ile keşfedebilirsiniz.
Resim Heykel Müzesi ve Galerisinde Türk resim sanatının çeşitli dönemlere öncülük eden sanatçılarının eserlerini bulabilirsiniz. Burası Türk sanat tarihinin önemli örneklerini bünyesinde barındırıyor. Hem bulunduğu yapının tarihi önemi hem de içerisinde bulunan sanat tarihi eserleri bu müzeyi önemli bir kimliğe ulaştırıyor.
Ulu Cami
Burası Erzurum’un en eski ve en büyük camisi olma özelliğini taşıyor. Toplamda 6 binası kişilik bir kapasiteye sahip. Erzurum gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan Ulu Cami 1179 yılında inşa edilmiş. Ve Selçuklu mimari tarzının çok güzel izlerini taşıyor.
Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından inşa edilen bu yapı adını Irak Selçukluları Sultanı Atabey Kızıl Arslan’dan alıyor. Bu nedenle Ulu Cami Atabey ismiyle de biliniyor.
Üç Kümbetler
12. ve 14. Yüzyıl tarihleri arasında yapılan Üç Kümbetler Anadolu’nun en güzel anıt mezarı örnekleridir. Kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk a ait olduğu düşünülürken diğer 2 kümbetin sahibi konusunda bir bilgi bulunmuyor.
Emir Saltuk Kümbeti sekizgen gövdesi ve kesme taştan yapılan dokusu ile diğer iki kümbetten ayrılıyor. Erzurumun gezilecek yerleri arasına bu önemli yapıları eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Atatürk Evi Müzesi
Erzurum’da milli mücadeleye tanıklık eden en özel yapılardan biri diğeri Atatürk Evi Müzesi’dir. Atatürk 1919 yılında Erzurum kongre çalışmalarını yürütürken 52 gün boyunca bu binada konaklamış. Ve burası 1984 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamış.
O dönemin Belediye Başkanı tarafından Atatürk’e hediye edilen iki katlı taş bina tarihsel bir önem taşıyor. Burada Atatürk’e ait balmumu heykeller ile birlikte Atatürk’ün bazı özel eşyalarını yer veriliyor.
Tarihi Erzurum Evleri
Erzurum’a geldiğinizde Anadolu Türk mimarisinin çok özel yapılarını görebiliyorsunuz. Tarihi Erzurum evleri bu mimarinin en güzel örnekleri olarak ilgi görüyor. Bu yapılar 2 katlı ve en önemli özellikleri Erzurum’un soğuk iklimine karşı koyabilecek şekilde tasarlamaları.
Tarihi Erzurum evleri Erzurum’un merkez ilçelerinden Yakutiye bölgesinde bulunuyor. Erzurum Yakutiye gezilecek yerler listenize 12 adet eski tarihi evin birleştirilmesiyle oluşmuş ve müze sokak şeklinde hazırlanmış bu özel yapıyı mutlaka almalısınız.
Tarihi Erzurum evleri sayesinde Erzurum yaşantısının ve Erzurum kültürünün en güzel örneklerini keşfedebilirsiniz.
Yakutiye Medresesi
Erzurum’un en güçlü sembol yapılarından birisi olan Yakutiye Medresesi Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yaptırılmış. Ve tam 8 asırdır ayakta kalmayı başarıyor. Yakutiye medresesi kapalı avlulu ve revaklı medrese tipinin en güçlü örneklerinden birisi. Erzurum’un merkez ilçelerinden Yakutiye’de lala Mustafa Paşa Camii’nin yanında bulunuyor.
Burası 1995 yılında restore ediliyor ve o tarihten sonra Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.
Rüstem Paşa Kervansarayı- Taşhan
Rüstem Paşa Kervansarayı adından da anlayabileceğiniz gibi Kanuni Sultan Süleyman ın sadrazamı ve damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış. 1561 yılında yaptırılan bu kervansaray aynı zamanda Osmanlı kervansaray mimarisinin en güzel örneklerinden birisi.
Rüstem Paşa Kervansarayının Mimar Sinan’a ait bir eser olduğunu biliyor muydunuz?
Rüstem Paşa Kervansarayı içerisinde Mescid, imarethane, dinlenme yeri ve bezirgan dükkanları bulunuyor. Aynı zamanda burası Erzurum’un simgelerinden Oltu taşının imalat ve satış yeri olarak kullanılıyor. Erzurum’a bir gezi planlıyorsanız Erzurumda gezilecek yerler listesi içerisine Taşhan’ı mutlaka almanızı tavsiye ediyoruz.
Çobandede Köprüsü
Erzurum’un topraklarının bu kadar verimli olması bu şehirden geçen çok güçlü nehirlerin varlığı ile sağlanıyor. Bu nehirler hem Erzurum topraklarını besliyor hem de Erzurum çevresi gezilecek yerler listenize katkı sağlıyor.
Aras Nehri üzerinde bulunan Çobandede Köprüsü bu özel tarihi yapılardan birisi. Burası İlhanlıların Veziri Emir Çoban Saldos tarafından 13 yıl yılın sonlarında inşa ediliyor. Toplamda 130 m uzunluğundaki bu köprü Selçuklu ve İlhanlı mimarisinin en güzel örneklerindendir.
Narman Peri Bacaları
Erzurum’un Narman ilçesinde kırmızı renkli ve ilginç şekilleriyle Narman Peri Bacaları dikkatleri çekiyor. Rüzgar ve yağmurun toprağı aşındırmasıyla oluşan bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu bölgesinde sadece Erzurum’da bulunuyor. Ve bu oluşumların meydana gelme şekli Kapadokya’daki peri bacaları ile farklılık gösteriyor.
Kapadokya’daki peri bacaları volkanizma sonucu oluşurken Narman Peri Bacaları 2,5 – 3 milyon yıl önce akarsuların çökelme havzasında taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması ile meydana geliyor. Ve bu bölge kırmızı rengine tortullardaki demirin oksitlenmesi ile alıyor.
Burada düzenlenen şenlikler ve etkinlikler Erzurum’un turizmine önemli ölçüde katkı sağlıyor.
Tortum Şelalesi
Erzurumda gezilecek tarihi yerler listesi konusunda sunduğumuz önerilerden sonra sırada Erzurum’un doğal güzelliklerini keşfetmek geliyor. Erzurum da gezilecek doğal yerler önderimizin ilk sırasında ise Tortum Şelalesi yer alıyor.
Tortum Şelalesi’nin Vietorio Şelalesi ve Niagara Şelalesi’nden sonra dünyadaki en büyük üçüncü şelale olduğunu biliyor muydunuz?
Aslında burası hem bir göl hem de bir şelale. 18. Yüzyılda oluşan bir heyelan sonucunda Tortum Çayı’nın önü kapanıyor ve Tortum Gölü oluşuyor. Ve Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ne döküldüğü yer de Tortum Şelalesi bulunuyor.
Tortum Şelalesi Erzurum’un tortum ilçesine 35 km uzaklıkta. 21 m genişliğinde ve 48 m yüksekliğindeki bu şelalenin görkemi insanları büyüleyen bir nitelik taşıyor.
Balıklı Köyü
Tortum Gölü’nün muhteşem manzarasını bir de farklı açıdan görmek istiyorsanız Erzurum’un Uzundere ilçesine 19 km uzaklıkta yer alan Balıklı Köyü’ne uğramanızı tavsiye ediyoruz. Bu köyde bulunan bir iskeleden sandalla açılarak gölün üzerinde gezintiye çıkmanızı kesinlikle öneriyoruz.
Çoruh Nehri ve Vadisi
Çoruh Nehri Erzurum’daki mescit dağından doğuyor. Ve uzandığı bir şerit boyunca Çoruh vadisi göz alıcı bir güzellik sunuyor. Çoruh vadisi içerisinde çok farklı bir bitki çeşitliliği barındırıyor. Çoruh Nehri ve Çoruh Vadisi’nde birbirinden özel doğal güzellikleri keşfedebileceğiniz gibi farklı birçok doğa sporunu da yapabilme şansınız bulunuyor.
Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri Türkiye ve Gürcistan sınırından geçiyor. Çoruh Nehri ve Çoruh vadisini Erzurum’un İspir ilçesinde görebilirsiniz. Toplam 376 km uzunluğundaki Çoruh nehrinin 260 kilometresi Erzurum il sınırları içerisinde bulunuyor. Erzurum çevresi gezilecek yerler listesi denildiğinde doğa tutkunları bu bölgeyi yakın markaja alıyor.
İspir Yedigöller
İspir Yedigöller bırakın Türkiye’yi dünyada görebileceğiniz doğa harikalarından birisi. Burası Kaçkar dağları ile Ovit Dağı’nın zirvesi arasında yer alıyor. 3.200 metrekare yükseklikteki bu bölgede farklı boyutlarda 11 adet volkanik göl bulunuyor.
İspir Yedigöller Dağlık bir alanda bulunduğu için buraya ulaşım sizlere biraz zorlayabilir. Binek tipi araçlarla bu bölgeye ulaşmanın olanaksız olduğunu bilmelisiniz. Ancak uygun arazi araçlarıyla ulaşım sağlanan İspir Yedigöller bu nedenle el değmemiş güzelliğini korumayı başarıyor. Bu nedenle de saklı bir cennet olarak anılıyor.
İspir Yedigöllerde yaz mevsiminde bile kar görmeniz olası bir durum. Turkuaz rengin tüm güzelliğini gözler önüne serdiği volkanik göllerin etrafında dağcılık ve kampçılık gibi faaliyetler gerçekleştiriliyor.
Gökkuşağı Tepeleri
Gökkuşağı Tepeleri adını kırmızı, yeşil ve turuncu renklerdeki kayalardan ve oluşumlardan alıyor. Birbirinden farklı renkteki bu tepelerin iklim şartları, erozyon ve minerallerin etkisiyle oluştuğu biliniyor.
Gökkuşağı Tepelerinin 45 milyon yıl önce oluştuğunu biliyor muydunuz?
Burası Çin sınırlarında bulunan Gökküşağı Dağlarının bir benzeri yapıya sahip. Çindeki dağlara nazaran daha genç bir oluşum olması aralarındaki tek fark. Dünyanın etkileyici noktalarından birisi olması ve daha çok insanın ziyaret edebilmesi için Jeopark olarak öne çıkarılıyor.
Hınıs Kanyonu
Erzurumun gezilecek görülecek yerleri arasında el değmemiş bir güzellik olarak Hınıs Kanyonu’nu öneriyoruz. Burası tekne tipi kanyon özelliğine sahip bir oluşum. Ve içerisinden Hınıs Çayı geçiyor. 7 km uzunluğundaki Hınıs Kanyonu içerisinde bulunan suyun yükseldiği zamanlarda özellikle rafting sporunun en gözde alanlarından birisi haline geliyor.
Palandöken
Ülkemizle birlikte dünyada da Erzurum denildiğinde ilk olarak akla gelen yer şüphesiz ki Palandöken Kayak Merkezi. Burası Erzurum’un bulunduğu konum ve doğal yapısı gereği yılın 5 ayında kayak yapabileceğiniz bir yer. Burada yılın büyük bir bölümünde sıcaklıklar sıfırın altında seyrediyor. Bu özellikleri sayesinde Palandökendeki kayak merkezi kış turizminin en güçlü noktalarından birisi.
Palandöken Kayak Merkezinde Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescillenmiş iki adet slalom pisti bulunduğunu biliyor muydunuz?
Palandöken Kayak Merkezi 70 km uzunluğunda ve 25 km genişliğinde bir alan sunuyor. Özellikle yabancı turistlerin uğrak yeri olan bu bölge aynı zamanda dünya çapındaki kayak yarışmalarına da ev sahipliği yapıyor.
Erzurum Kamp Alanları
Erzurum doğal yapısı gereği engebeli arazilere sahip bir bölgedir. Bu nedenle Erzurum’un bazı doğal güzellikleri saklı bir cennet niteliğindedir. Bu özellikleri bilen kamp tutkunları için yılın her mevsiminde Erzurum kamp alanları tercih ediliyor.
Tarihi zenginliklerle birlikte doğal güzellikler açısından da hayli zengin bir içeriğe sahip olan Erzurum tam bir kış şehri olarak biliniyor. ve bu şehrin ilçeleriyle birlikte sunduğu doğal alanlar kamp yapmak için en ideal bölgeler arasında yer alıyor.
Erzurum da kamp alanları hakkında öneriye ihtiyacınız varsa işte ücretsiz Erzurum kamp alanları listesi;
- Tortum Gölü ve Şelalesi Kamp Alanı-Ücretsiz
- Yedigöller Kamp Alanı-Ücretsiz
- Ilıca-Karası Kamp Alanı-Ücretsiz
- Bozdağ Uzundere Kamp Alanı-Ücretsiz
- Kuzgun Barajı Kamp Alanı-Ücretsiz
- Narman Beşgöller Kamp Alanı-Ücretsiz
- Zökün Gölü Kamp Alanı-Ücretsiz
- Hınıs Kanyonu Kamp Alanı-Ücretsiz
- Aksu Gölleri Kamp Alanı-Ücretsiz
- Şenkaya Kamp Alanı-Ücretsiz
Erzurum En iyi Oteller
Erzurum’un kış turizminde önemli bir cazibe merkezi olması beraberinde lüks otellerin de bu bölgede konumlanmasına neden oluyor. Ancak yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Erzurum farklı konseptteki oteller ile her bütçeye uygun alternatifler sunuyor. Ve Erzurum otelleri her mevsim misafirlerini en iyi şekilde ağırlıyor.
Erzurum gezinizde konak bileceğiniz otel önerilerine ihtiyacınız varsa bazı tavsiyelerde bulunabiliriz. İşte en çok bilinen ve tercih edilen Erzurum en iyi oteller listesi;
- Polat Otel Erzurum
- Otel Zade Erzurum
- Atlas Otel Erzurum
- Erzurum Hilton Otel
- Sway Otel Erzurum
- Erzurum Dedeman Otel
- Erzurum Ramada Otel
- Grand Çatalkaya Otel
- The Erzurum Otel
- Lala Grand Otel
Erzurum da Ne Yenir?
Erzurum doğal güzellikleriyle beraber lezzetli yemekleriyle de ön plana çıkıyor. Kısa bir tatil için Erzurum’u tercih eden tatilciler Erzurum da ne yenir sorusunu araştırıyor. Sizler de birbirinden lezzetli yemeklerin bulunduğu Erzurum mutfağını keşfetmek istiyorsanız önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.
İşte Erzurum’a geldiğinizde yemeden dönmeniz gereken farklı lezzetler;
- Cağ kebabı
- Şalgam Dolması
- Erzurum ketesi
- Kadayıf dolması
- Ayran aşı çorbası
- İspir fasulyesi
- Çiriş yemeği
- Gıliko
- Dut çullaması
- Aşotu çorbası
Erzurum Restoranlar ve butik Cafeler
Erzurum’un yöresel mutfağını ve en özel lezzetlerini tadabileceğiniz Erzurum restoranlar için önerilerimiz;
- Gel Gör cağ Kebabı
- Koç cağ Kebap
- Dönerci Hacı Baba
- Emir Şeyh Nedim Köftecisi
- Kadayıfçı Muammer Usta
- Güzelyurt Restaurant
- Üçler Kebap
- Hünerli Eller
- Nenehatun Sofrası
- Müdavim Restaurant
Ve cafe konseptinde hizmet veren Erzurum butik cafeler listesi;
- Erzurum Evleri
- Ihlamur cafe
- Hasbihal
- Sarmaşık Nostalji Cafe
- Cadde Cafe
Tarihi ve Kültürel Zenginlikler
Erzurum, Türkiye’nin doğusunda yer alan ve kadim bir geçmişe sahip olan bir şehirdir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması, farklı kültürlerin etkileşimine sahne olmuş ve bu da şehrin mimari ve kültürel dokusunu zenginleştirmiştir.
Yakutiye Medresesi: Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Yakutiye Medresesi, hem bir eğitim kurumu hem de bir ibadethane olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise müze olarak ziyarete açıktır. Medresenin iç avlusu ve süslemeleri, ziyaretçilere görsel bir şölen sunmaktadır.
Çifte Minareli Medrese: Erzurum’un sembol yapılarından biri olan Çifte Minareli Medrese, Ayyubidler dönemine aittir. Medresenin iki minaresi, gökyüzüne uzanan zarif silüetiyle dikkat çekmektedir.
Ulu Cami: Erzurum’un en eski camilerinden biri olan Ulu Cami, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yapılan eklemelerle günümüzdeki halini almıştır. Cami, geniş avlusu ve ahşap işçiliğiyle ünlüdür.
Atatürk Evi Müzesi: Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’da kaldığı ev, müze olarak düzenlenmiştir. Müzede, Atatürk’e ait eşyalar ve döneme ait fotoğraflar sergilenmektedir.
Doğa Harikaları
Erzurum, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir.
Palandöken Dağı: Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Palandöken Dağı, kış sporları tutkunları için adeta bir cennettir. Dağın zirvesinden şehir manzarasını izlemek, unutulmaz bir deneyim olacaktır.
Tortum Şelalesi: Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi, doğal güzelliğiyle büyüleyen ziyaretçilerine görsel bir ziyafet sunar. Şelalenin çevresinde bulunan yürüyüş parkurları ve piknik alanları, doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için idealdir.
Narman Peri Bacaları: Kapadokya’yı andıran doğal oluşumlarıyla dikkat çeken Narman Peri Bacaları, fotoğraf tutkunları için eşsiz bir manzara sunar.
Erzurum, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan, tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir şehirdir.