Prof. Dr. Muharrem Kılıç’tan TİHEK’in Çalışma Alanları Hakkında Bilgilendirme
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, kurumun çalışma alanlarına değinerek, her geçen yıl başvuru sayısının arttığını vurguladı.
TİHEK’in Tarihçesi ve Görevleri
2012 yılında Türkiye İnsan Hakları Kurumu olarak kurulan TİHEK, eşitlik kurumu olarak ayrımcılıkla mücadele eden idari hak arama mekanizması olarak yapılandırıldı. Küresel ölçekte TİHEK gibi yaklaşık 130 Birleşmiş Milletler düzeyinde akredite olmuş ulusal insan hakları kurumunun bulunduğunu belirten Kılıç, kurumun ülkedeki insan hakları ihlallerini inceleme, araştırma ve karara bağlama yetkisine sahip olduğunu ifade etti.
TİHEK’in Yaptırım Yetkisi
Kılıç, TİHEK’in özel, tüzel veya kamu kurumlarında meydana gelen insan hakları ihlalleri durumunda inceleme başlatabildiğini ve 140 bin liraya varan cezai yaptırımı uygulayabildiğini belirtti. Ayrıca, eşitlik kurumu olarak yapılandırılan TİHEK’e ayrımcılık temelli suçlar hakkında da başvuruda bulunulabildiğini ve ulusal önleme mekanizması olarak görev icra ettiğini aktardı.
TİHEK’in Başvuru Süreci ve Eşitlik Raporları
Prof. Dr. Muharrem Kılıç, TİHEK’e başvurularda ücret talep edilmediğini ve herkesin mağdur olduğu durumlarda başvuruda bulunabileceğini belirtti. Ayrıca, TİHEK’in her yıl Cumhurbaşkanlığına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ayrımcılık ve eşitlik raporu sunduğunu ve kurumsal tanıtım faaliyetleri yaptığını da dile getirdi.
Yapılan eğitim faaliyetleri ve protokollerle ayrımcılığa karşı farkındalığı artırmayı hedeflediklerini belirten Kılıç, TİHEK’in sivil toplum örgütleri ile iş birliği yaparak insan hakları ve eşitlik hukukundan kaynaklı düzenlemelerin korunması ve farkındalığın artırılmasında önemli bir rol üstlendiğini sözlerine ekledi.