Kurban Kesim Vakti ve Yükümlülükler Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, diğer yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Kurbanlıkların kesilmesi ise mutlaka Kurban Bayramı günleri içerisinde gerçekleşmelidir. Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Akıl sağlığı yerinde, büluğa erişmiş, belirli miktarda mala sahip olan ve seferi olmayan her Müslüman, kurban kesmekle…
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, diğer yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Kurbanlıkların kesilmesi ise mutlaka Kurban Bayramı günleri içerisinde gerçekleşmelidir. Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Akıl sağlığı yerinde, büluğa erişmiş, belirli miktarda mala sahip olan ve seferi olmayan her Müslüman, kurban kesmekle yükümlüdür.
Kurbanlık hayvanın sağlıklı, organlarının tam ve besili olması gerekmektedir. Topal, hasta, kör, boynuzsuz gibi kusurlara sahip hayvanlar kurban edilmemelidir. Ancak bazı kusurlar kurbanlık olmasına engel teşkil etmez.
Kurban ibadeti, hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilir. Bedelini infak etmek, yani sadaka vermek, kurban ibadetini yerine getirmez. Kurban eti veya bedeli başka amaçlar için kullanılamaz.
Kurban kesiminde elektrik veya narkoz kullanmak caizdir. Ancak hayvanın kesilmeden ölmemesi ve etinin satılmaması gerekmektedir. Kurban etlerinin satılması veya kurban organizasyonu yapan kuruluşların etleri satması, kurban ibadetine aykırıdır.
Evli olmayanlar, kadınlar ve seferi olanlar da kurban kesme yükümlülüğüne sahiptir. Kurban etlerinin belirli sayıda fakire dağıtılması zorunlu değildir. Ayrıca büyükbaş kurbanlığın hissedar sayısının tekli olması gerekmez.
Kurban ibadeti, hassasiyet ve doğruluk gerektiren önemli bir ibadettir. İslam’ın kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmesi, ibadetin kabul edilmesi için büyük önem taşır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]