İçme Suyu Giderlerini Azaltmak İsteyenler Yol Kenarındaki Çeşmelere Yöneliyor
Damacana su fiyatlarının artması, mutfak masraflarını yükseltirken birçok kişiyi sağlığa zararlı kaynaklardan su ihtiyacını karşılamaya yöneltiyor. Bu durum, ‘Memba’ olarak adlandırılan ve ‘Dağdan, ormandan doğal kaynak suyu’ fikriyle yol kenarlarındaki çeşmelerden akan suya olan ilgiyi arttırıyor.
Yol Kenarındaki Çeşmelerden Artan İlgi
Dağlık ve ormanlık alanlarda, yaylalara ulaşımı sağlayan yolların kenarındaki çeşmelerden içme suyu ihtiyacını karşılayanların sayısı giderek artıyor. Özellikle Antalya’da, kent merkezine yakın çeşmelerde damacana, plastik şişe veya büyük kovalara su doldurmak için sıraya girenlerin sayısı dikkat çekici boyutlara ulaşıyor.
Uyarı Tabelalarına Aldırış Edilmemesi
Konyaaltı ilçesine bağlı Hurma Mahallesi’ndeki kaynaktan su dolduranların, belediye tarafından asılan uyarı tabelasına aldırış etmediği belirlendi. Tabelada, su kaynağında yapılan analiz sonucunda koliform bakterisine rastlandığı, içme suyu olarak tüketilmesinin uygun olmadığı uyarısı bulunuyor.
Mikrobiyal Tehlike
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yol kenarında akan kaynak sularının içme suyu olarak tüketiminin arttığını belirtiyor. ‘Doğal’ diye tabir edilen suların tüketiminde dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, mikroorganizmalar içeren suların sağlık riski taşıdığını belirtiyor.
Plastik Şişe Kullanımının Zararları
Manavoğlu, açık kaynaklarda suların plastik şişelere doldurulduğunu ve bu durumun bakteri oluşumuna ve zehirlenmeye neden olabileceği uyarısında bulunuyor. Üretim tesislerinden geçen suların dezenfekte edilerek tüketime uygun hale getirildiğini söyleyen Manavoğlu, açık kaynak sularının tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.