Yale Üniversitesi Araştırması: Țarcu Dağları’ndaki Avrupa Bizonları Karbondioksit Hapsediyor
Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, Romanya’nın Țarcu Dağları’na yerleştirilen 170 bizonluk bir sürü, toprakta oluşturulan karbondioksitin büyük bir kısmını hapsedebiliyor. Bu bizonlar, yaklaşık 2 milyon otomobilin bir yıl boyunca yaydığı karbondioksit miktarını toprakta depolayabiliyorlar.
Bizonların Çevreye Etkisi
Yapılan araştırmada, bizonların otlanarak, besinleri geri dönüştürerek ve toprağı sıkıştırarak depolanan karbonun salınmasını önleyerek, otlak ve orman ekosistemlerini olumlu yönde etkilediği belirlendi. Bizonlar, atmosferik karbondioksitin toprakta hapsedilmesine yardımcı oluyorlar.
İklim Değişikliği ve Bizonlar
Araştırmanın baş araştırmacısı Oswald Schmitz, bizonların yaşadığı ekosistemlerin iyileştirilmesinin iklim değişikliğinin önlenmesine katkı sağlayabileceğini ve bizonları iklim değişikliği ile mücadelede kahramanlar olarak nitelendirdi.
Global Rewilding Alliance Bilim Politikaları Uygulama Direktörü Magnus Sylven’e göre, bu araştırma, doğal yaşamı eski haline getirme faaliyetlerinin iklim değişikliğiyle mücadele projeleriyle işbirliği içinde yapılabileceğini gösteriyor. Avrupa bizonlarına ilişkin rapor, yaban hayatının yeniden canlandırılmasına yönelik güçlü bir araç sunuyor.
Romanya’da Țarcu Dağları’na yeniden tanıtılan Avrupa bizonları, bölgede büyük bir serbest dolaşan popülasyon oluşturarak, yaban hayatının korunmasına ve karbon depolanmasına katkıda bulunuyor.